Saunomisen hyödyt

Julkaistu 1.6.2023

Saunan terveysvaikutukset - Rentoutumista ja hyvinvointia

Suomalainen sauna on ollut osa kulttuuriamme jo vuosisatojen ajan ja sen terveysvaikutuksia on tunnustettu ympäri maailmaa. Saunan lämpö ja höyry tuovat mukanaan monia terveyshyötyjä, jotka edistävät kehon ja mielen hyvinvointia. Tässä artikkelissa tutustumme saunan terveysvaikutuksiin ja siihen, miksi saunominen kannattaa ottaa osaksi omaa elämäntapaa.

1. Stressinlievitys ja sydämen terveys

Me Forevalla tiedämme jo kokemuksestakin, että saunassa oleilu tarjoaa erinomaisen tavan rentoutua ja lievittää päivittäistä stressiä esimerkiksi työpäivänkin jälkeen. Lämpö ja höyry auttavat rentouttamaan lihaksia ja vapauttamaan jännitystä kehosta. Saunassa vietetty aika auttaa myös rauhoittamaan mieltä ja edistää hyvää unta.

Saunan lämpö myös laajentaa verisuonia ja parantaa verenkiertoa. Tämä auttaa lisäämään hapen ja ravinteiden virtausta lihaksiin ja elimiin. Säännöllinen saunominen voi myös vahvistaa sydäntä ja parantaa sen toimintaa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että sydänsairauksista kärsivien tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen saunomisen aloittamista.

2. Ihon hyvinvointi

Saunomisella on ihonkin terveyden kannalta iso vaikutus. Saunomisessa syntyvä hiki poistaa iholta kuona-aineita ja auttaa avaamaan ihohuokosia. Joidenkin tutkimusten mukaan saunassa vietetty aika voi auttaa myös lievittämään ihosairauksia, kuten aknea ja ekseemaa. Tämä johtuu osittain siitä, että sauna auttaa tasapainottamaan ihon kosteutta ja poistamaan tulehduksia.

3. Helpotusta allergioihin

Keväisin ja alkukesästä monet meistä suomalaisista kärsimme allergioista siitepölykauden ollessa aktiivisimmillaan. Saunominen voi tarjota helpotusta myös hengitysteiden ongelmiin, kuten astmaan ja allergioihin, sillä saunan lämpö ja höyry auttavat avaamaan keuhkoputkia ja lievittämään tukkoisuutta. Lisäksi saunassa oleskelu auttaa poistamaan limaa ja vähentämään hengitysteiden tulehduksia. Pienetkin hengitystieoireista kärsivät lapset voivat myös hyötyä saunomisesta, sillä unikin tulee paremmin, kun tukkoisuus helpottuu saunoessa.

4. Lihashuolto ja kivunlievitys

Yksi saunomisen jo iät ja ajat tunnettu terveysvaikutus on lihasrentoutus ja kivunlievitys. Jo entisaikoina saunaan mentiin synnyttämään, sillä lämpö tarjosi kivunlievitystä ja puhtaan paikan synnyttämiselle. Lämpö ja höyry saunassa auttavat rentouttamaan lihaksia ja lievittämään kipua. Erityisesti urheilijat ja lihaskivuista- tai jännityksestä kärsivät hyötyvät usein saunomisen lihaksia rentouttavasta vaikutuksesta. Me Forevalla pyrimme saunoja tehdessämme panostamaan siihen, että kotimaiset saunamme edistävät terveyttä ja hyvinvointia juuri sinun tarpeesi huomioon ottaen. Saunominen siis kannattaa jo terveysvaikutuksien takia!


Viimeisimmät artikkelit

4.7.2023

Hyvinvointia luonnosta: 5 vinkkiä saunan luonnonmateriaalien valintaan

Luonnon kokeminen suomalaisessa saunassa on ainutlaatuinen ja syvästi voimaannuttava kokemus, joka erottaa suomalaisen saunonnan monista ulkomaisista saunakokemuksista. Suomalaisia saunoja yhdistää usein paitsi sijainti luonnon…

30.6.2023

Saunan ylläpito ja turvallisuus: Näin pidät saunan puhtaana ja turvallisena

Sauna on suomalaisille arvokas perinne, joka edistää rentoutumista ja hyvinvointia. Saunan ylläpito ja turvallisuus ovat kuitenkin tärkeitä tekijöitä, jotka varmistavat viihtyvyyden ja saunojien turvallisuuden.

28.4.2023

Foreva - mistä kaikki sai alkunsa? 

– Tämä saunabisnes on vain imaissut mukanaan, toteaa Forevan toimitusjohtaja Timo Huusela muistellessaan yrityksen alkuvuosia. Pitkän uran puurakentamisen saralla tehneen Huuselan matka oman yrityksen…