Saunan ylläpito ja turvallisuus: Näin pidät saunan puhtaana ja turvallisena

Julkaistu 30.6.2023

Sauna on suomalaisille arvokas perinne, joka edistää rentoutumista ja hyvinvointia. Saunan ylläpito ja turvallisuus ovat kuitenkin tärkeitä tekijöitä, jotka varmistavat viihtyvyyden ja saunojien turvallisuuden. Näin kesälomakauden alla, kun saunominen lisääntyy niin mökeillä kuin kaupungeissa, on hyvä virkistää muistia saunan puhtaanapitoon, huoltoon ja turvallisuuteen liittyen.

Miten saunaa huolletaan?

Saunan säännöllinen puhdistaminen on ensisijaisen tärkeää hygienian ja mukavuuden kannalta. Puhdas sauna tarjoaa miellyttävän ja terveellisen saunomiskokemuksen. Alla muutamia tärkeitä vinkkejä saunan puhdistamiseen.

Aloita ilmanvaihdosta. Avaa ikkunat ja tarkista, että ilmanvaihto toimii kunnolla ennen saunan puhdistamista. Hyvä ilmanvaihto auttaa poistamaan kosteuden ja estää homeen kasvun. Riittävä ilmanvaihto on myös löylyjen aikana ehdottoman tärkeää, jotta happi kiertää ja saunassa on mukava olla.

Puhdista lauteet ja seinät. Käytä pehmeää harjaa tai liinaa puhdistaaksesi lauteet ja seinät. Käytä tarvittaessa mietoa saippuavettä tai erikseen saunalle tarkoitettua puhdistusainetta. Vältä voimakkaiden kemikaalien käyttöä, jotka voivat vahingoittaa puupintoja.

Huolehdi lattian puhtaudesta. Pyyhi lattia huolellisesti roskista ja pölystä. Tarvittaessa voit käyttää kosteaa moppia tai saunan puhdistusainetta lattian puhdistamiseen.

Tarkista kiukaan kunto. Puhdista kiukaan ulkopinta ja tarkista, ettei kiukaan lämmityselementeissä ole liikaa kalkkia tai likaa. Tarvittaessa puhdista kiuas käyttäen valmistajan suosittelemia menetelmiä. Puulämmitteiset kiukaat ovat erityisen herkkiä ruostumaan, ja tämän takia on hyvä nostaa kivet pois mökkisaunan kiukaasta kauden päätteeksi ja puhdistaa pohjalle kertynyt karsta ruostumisen hidastamiseksi. Mikäli kiukaaseen ruostuu reikä, alkaa kiuas savuttamaan, joka onkin merkki siitä, että kiuas on vaihdettava.

Käytä aina puhdasta vihtaa. Saunavihta on pitkälti kertakäyttöväline, joka kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin. Vanha ja kulunut vihta kerää bakteereja ja likaa, kun se tulee kosketuksiin ihon kanssa ja on pitkään kosteassa. Kuivunut vihta taas on hankala saada kostutettua niin, että siitä ei käytöstä irtoaisi iso määrä roskaa. Tuore vihta tarjoaa siis aina parhaimman ja hygieenisemmän löylykokemuksen.

Miten saunon turvallisesti?

Pidä saunan lämpötila kohtuullisena ja muista pitää taukoja. Pitkäaikainen altistuminen erittäin kuumalle ilmalle voi aiheuttaa lämpöhalvauksen tai muita terveysongelmia. Varmista, että saunassa on asianmukainen lämpötila, joka on sopiva saunojien mukavuutta ja terveyttä ajatellen. Noudata suositeltuja lämpötilarajoja ja älä ylitä niitä.

Muista juoda vettä. Kuumassa saunassa kehosta haihtuu nestettä hien mukana nopeaan tahtiin mikä lisää nestehukan riskiä. Monen suosima alkoholipitoinen saunajuoma, usein olut tai siideri, on virkistävä lisä saunahetkeen, mutta ei korvaa vettä varsinkaan, kun saunotaan pidempiä aikoja.

Varmista hyvä ilmanvaihto. Riittävä ilmanvaihto saunassa on välttämätöntä. Tarkista, että saunassa on toimiva ilmanvaihtojärjestelmä, joka mahdollistaa raikkaan ilman virtauksen. Pidä ilmanvaihtoaukot avoinna ja puhdista ne säännöllisesti roskista ja pölystä. Erityisesti ulkosaunoissa voi hyvinkin pitää saunan ovea hieman raollaan, kun saunasta poistutaan vilvoittelemaan tai uimaan. Näin ilma vaihtuu kunnolla, lauteet ja seinät pääsevät hieman jäähtymään ja seuraavat löylyt ovat kosteammat.

Tarkista sähkölaitteiden kunto. Saunan sähköjärjestelmän tarkastaminen on tärkeä turvallisuustoimenpide. Varmista, että sähköliitännät ja kaapelit ovat kunnossa eikä niissä ole vaurioita tai löysiä osia. Tarvittaessa hanki ammattilainen tarkistamaan sähköasennukset.

Sauno järjellä. Noudata saunan käyttöohjeita ja varoitusmerkintöjä. Älä ylitä saunan henkilömäärärajoituksia, sillä liiallinen tungos voi aiheuttaa vaaratilanteita. Käytä saunaa vain sille sopivaan tarkoitukseen ja vältä esimerkiksi ruoanlaittoa kiukaalla tai saunan käyttämistä tavaroiden tilapäiseen varastointiin.

Noudata tiukkaa paloturvallisuutta. Pidä saunassa paloturvallisuusasiat mielessä. Älä jätä helposti syttyviä materiaaleja, kuten paperia tai tekstiilejä, lähelle kiuasta tai muita lämpölähteitä. Varmista, että saunassa on toimiva sammutusväline, kuten sammutuspeite tai sammutin, hätätilanteita varten. Puulämmitteiset saunat ovat itsessään suuri paloturvallisuusriski pitkään jatkuneen kuivuuden aikana. Kuumaksi lämmitetty puusauna lyö piipusta kipinöitä, jotka oikeissa olosuhteissa saattavat sytyttää kuivan heinän tai lehtikasan palamaan. Vältä siis puusaunan lämmittämistä metsäpalovaroituksen aikana ja käytä ennemmin sähkösaunaa, mikäli siihen on mahdollisuus.

Huolehdi tarkkaan lasten turvallisuudesta. Jos saunassa saunoo lapsia, varmista heidän turvallisuutensa erityisesti lämpötilan ja valvonnan suhteen. Pidä lapset koko ajan näkyvissä ja huolehdi, että he eivät altistu liian korkeille lämpötiloille tai muille saunan vaaroille. Tukevat lauteet ja kaiteet ovat erityisen tärkeitä juuri lasten takia.

Muista nauttia löylyistä ja rentoutua hyvässä seurassa.

Yllä mainitut kohdat ovat suurimalle osalle täysin itsestään selviä, mutta hyvä käydä läpi muistin virkistämisen takia. Kun saunomisen etiketti ja huoltotoimenpiteet ovat kirkkaana mielessä voi saunassa rentoutua huoletta. Mikäli saunasi kuitenkin kaipaa päivitystä on oiva hetki kääntyä meidän puoleemme. Kuluneet, likaiset tai heiluvat lauteet on hyvä uusia tasaisin välein ja me autamme siinä mielellämme. Teemme myös perusteellisen uudistuksen aina paneloinnista lauteisiin ja kiukaaseen asti. Ole yhteydessä mikäli saunasi kaipaa päivitystä.


Viimeisimmät artikkelit

4.7.2023

Hyvinvointia luonnosta: 5 vinkkiä saunan luonnonmateriaalien valintaan

Luonnon kokeminen suomalaisessa saunassa on ainutlaatuinen ja syvästi voimaannuttava kokemus, joka erottaa suomalaisen saunonnan monista ulkomaisista saunakokemuksista. Suomalaisia saunoja yhdistää usein paitsi sijainti luonnon…

1.6.2023

Saunomisen hyödyt

Saunan terveysvaikutukset – Rentoutumista ja hyvinvointia Suomalainen sauna on ollut osa kulttuuriamme jo vuosisatojen ajan ja sen terveysvaikutuksia on tunnustettu ympäri maailmaa. Saunan lämpö…

28.4.2023

Foreva - mistä kaikki sai alkunsa? 

– Tämä saunabisnes on vain imaissut mukanaan, toteaa Forevan toimitusjohtaja Timo Huusela muistellessaan yrityksen alkuvuosia. Pitkän uran puurakentamisen saralla tehneen Huuselan matka oman yrityksen…